sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kanelikierteet syntisellä tuorejuustokuorrutteella

Jos ei ole vielä tähän mennessä tullut ilmi, niin todettakoon vielä kerran. Minä olen kovan luokan pullahiiri. Jep. Nyt se tuli sanottua. Erityisesti kaikki missä on täytteenä voita, sokeria ja kanelia.

Nämä pullat muistuttavat hyvin läheisesti Arnoldsin Spinnyä tai Cinnabonin kanelirullia. Tuli pieni ikävä ulkomaille, missä jälkimmäisen lafkan pulleroilla herkuteltiin lähes joka päivä. Tällä reseptillä pääsee hyvin lähelle sitä kokemusta ja syntinen tuorejuustokuorrute on piste iin päällä.

Löysin tämän ohjeen Erikan Sweet Dreams...-herkkublogista, joka tarjoilee lukijoille ihanien ohjeiden lisäksi vielä herkullisempia kuvia - käykäähän katsomassa! Olette varmasti sen jälkeen sokerikoukussa.


- - - - - - - - - - - -


n. 12 pullaa

Tarvitset:


taikina

1,5 dl lämmintä maitoa (n. 45-asteista)
0,7 dl sokeria (+ 1 rkl)
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl voisulaa
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
2 rkl maitorahkaa

täyte

1,5 dl muscovado- tai fariinisokeria
2,5 rkl kanelia
50 g pehmeää voita

kuorrute

1 rs maustamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
5 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
ripaus suolaa


Lämmitä maito, lisää kuivahiiva ja ruokalusikallinen sokeria. Sekoita hyvin. Anna seistä kymmenisen minuuttia.  

Lisää perään munat, loput sokerista, maitorahka, suola, kardemumma ja voisula. Sekoita hyvin. Ala alustaa jauhoja. Tunnustele taikinaa ja lisää jauhoja jos taikina tuntuu liian pehmeältä. Taikina on valmis kun se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.

Anna taikinan nousta hyvin peitettynä lämpimässä paikassa tunnin ajan.

Kauli taikina suorakulmion muotoon. Voitele taikinalevyn päälle pehmeä voi, ripottele päälle sokeri ja kaneli. Jätä voitelematta taikinalevyn yläreunasta parisen senttiä. Voitele se halutessasi kevyesti vedellä. Näin paistaessa pulla ei räpsähdä auki.

Kääri taikina leveältä sivulta napakalle rullalle ja leikkaa yhtä suuriin palasiin. Kohota pullia puoli tuntia ennen paistoa. Ennen kohotusta voit myös raakapakastaa pullat ja sulattaa ja paistaa myöhemmin. (Hyvä Erika, kiitti vinkistä!)

Paista pullia 200-asteessa 20-22 minuttia, tai kunnes pullat saavat kevyen kullanruskean värin.

Vatkaa tehosekoittimella kuorruteainekset hyvin sekaisin. Nostele lusikalla tuorejuustokuorrutetta kuumien pullien päälle ja tarjoile heti.






Nämä pullat valmistuivat mieheni ja minun kolmannelle hääpäivälle, siksi kuvaan sain tukittua myös muutaman kukkasen. :)


keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Maukas ruusukaalilisäke

Olen suuri kaaliruokien ystävä. Ruusukaalta ei tule kovin usein tehtyä, mutta tällä reseptillä jatkossa varmasti useinkin! Hitunen sitruunaa ja parmesaania, ei kyllä mene kovin pieleen. Niin ja en tainnut mainita että söin nämä sellaisenaan..


- - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

1 rs ruusukaalta
1-2 valkosipulinkynttä
parmesaaniraastetta
1 tl sitruunankuoriraastetta
tilkka sitruunamehua
suolaa ja pippuria

voinokare ja tilkka oliiviöljyä paistamiseen


Keitä ruusukaalit suolavedessä puolikypsiksi. Valuta ja halkaise.

Paista ruusukaalenpuolikkaat pannulla voissa ja öljyssä, raasta joukkoon valkosipuli ja paista vielä hetki.

Mausta suolalla ja pippurilla, lopuksi lisää sitruunankuoriraaste ja -mehu.

Laita ruusukaalit uuninkestävälle lautaselle tai vuokaan ja sirottele päälle parmesaaniraastetta. Anna gratinoitua hetki uunissa.






lauantai 14. syyskuuta 2013

Kinuskilla kruunattu omenapaistos

Heidi oli tehnyt taannoin suussasulavan näköistä Caramel Apple Crispiä. Omenapaistokset ovat herkullisinta jälkkärihöttöä mitä tiedän, joten tämän reseptin inspiroimana loihdin iltapuhteiksi oman versioni.

Tarkan ohjeen voit poimia Heidin Makuja kotoa -blogista, minun versioni on vähän jotain sinnepäin. :)


- - - - - - - - - - - - -


kolme pientä annosta

4-5 keskikokoista kotimaista omenaa

50 g voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl kaurahiutaleita
sokeria ja kanelia
sitruunamehua
kinuskikastiketta


Viipaloi omenat, lado pieniin annosvuokiin. Mausta ripauksella sokeria ja lorauksella sitruunamehua.

Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon vehnäjauho, kaurahiutaleet ja makusi mukaan sokeria ja kanelia. Sekoita hyvin. Lisää jotain ainesosaa jos näyttää liian kostealta tai kuivalta.

Ripottele kaurapaistos omenoiden päälle ja purista päälle runsaasti kinuskikastiketta.

Paista 180 asteisessa uunissa keskitasolla kunnes paistos saa kauniin värin ja omenat ovat kypsiä. Noin puoli tuntia.






Tarjoile vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kera. Jos omenoita on vielä ylimäräisiä, jäätelön kanssa uppoaa varmasti uuniomenakompotti.



keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Riisisuklaa

Punnitse & Säästä pähkinäpuodista ostin viikolla puffattua riisiä. Taisin ostaa sitä vain yhdestä syystä: riisisuklaa on ihan parasta. Paahdettu vehnä on lähes sama juttu, mutta riisi on mielestäni suklaan kanssa parempaa. Kotikeittiössä valmistui pienen pieni erä lapsuuden herkkua niistä suklaista mitä suklaakätköstäni sattui löytymään.

Riisisuklaamassaa voi helposti tuunata pähkinöillä, corn flakeseillä, kuivatuilla marjoilla ja hedelmillä, minivaahtokarkeilla.. sitten lopputulos on enemmän rocky road kuin vaatimattomampi riisisuklaa.


- - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

2 dl puffattua riisiä
3 riviä taloussuklaata
saman verran tai vähemmän valkosuklaata


Valitse muotti, malja tai pieni muffinssivuoka ja vuoraa tarvittaessa kelmulla.

Rouhi suklaat erikseen pieneksi ja sulata vesihauteessa. Voit yhdistää suklaat heti tai vasta sekoitusvaiheessa. Itse säästin vähän valkosuklaata pinnalle koristukseksi.

Sekoita tumma suklaa riisin sekaan. Sulata valkosuklaa ja sekoita siitä osa niin, että suklaariisimassaan jää valkeita raitoja. Sivele loput suklaata riisisuklaakakkusen päälle.

Anna jähmettyä jääkaapissa, leikkaa paloiksi.






maanantai 9. syyskuuta 2013

Uuniriisipuuro

Riisipuuro on meidän perheen talviherkkua. Riisipuurokauden voi mielestäni korkata vaikka nyt syyskuun alussa, kun illat ihanasti pimenevät ja lämpötilat vaativat jo syystakkia.

Keraamisessa padassa yön yli hautunut riisipuuro oli superpehmeää ja maukasta. Puuroriisin rakenne pitkän haudutuksen seurauksena hiukan hajoaa, mutta maku on erinomainen!

Illalla ainekset pataan, kansi päälle ja nukkumaan. Aamulla uunissa odottaa valmiina maailman helpoin ja maukkain aamupuuro.


- - - - - - - - - - - -


Tarvitset:

1 litra punaista maitoa
2 dl puuroriisiä
1 tl hyvää suolaa
½ tl hunajaa
muutama nokare voita


Lämmitä uuni 70-80 asteeseen. Tämä puuro lepäili yön 75 asteisessa uunissa.

Kaada maito kattilaan ja lämmitä, älä anna kiehua. Mittaa puuroriisi keraamiseen pataan ja kaada lämmin maito päälle. Mausta suolalla ja hunajalla, sekoita.

Tiputtele muutama voinokare perään ja sulje kansi.

Anna puuron muhia uunissa 10 tuntia.






Tarjoile marja- tai luumusopan kera. Tai tee kuten minä, sirottele päälle reilusti sokeria, kanelia ja voita. :)

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Chiasmoothie mangosta ja omenasta

Jep, puoliska kiloa chian siemeniä saapui taloon. Ne ovat mielestäni hurjan hyviä! Liottamalla niitä hetken vedessä, siemenet tekevät ympärilleen niljakkaan pinnan ja se antaa uutta suutuntumaa jos siemeniä syö sellaisenaan esim. jogurtissa. Liottamattomina ovat myös hyviä. Muistuttaa kovasti kiivin siemeniä, mutta eivät  yhtä rouskahtavia. Chian ravintoarvot ovat pellavansiemeniä rikkaammat ja ovat samalla tavoin hyödyksi elimistölle.

Ihan ensimmäisenä valmistin hedelmäisen smoothien. Pala tuoretta mangoa, kotimainen omena ja pari desiä appelsiinimehua ja surautus tasaiseksi. Liotin 1 tl siemeniä noin puolessa desiä vettä muutaman minuutin ajan. Pehmeä kalvo muodostui siemenen pintaan nopeasti. Tämän jälkeen kippasin siemenet smoothien joukkoon ja sekoitin pillillä. Maistui aikas hyvälle!

Chiajuttuja luvassa myös jatkossa. Tuossa on kivan kokoinen pussukka odottamassa käyttöä.






lauantai 7. syyskuuta 2013

Uunissa gratinoitu chorizopasta

Pastat ovat kaikessa helppoudessaan jääneet viikkomenyyseemme. Pienillä variaatioilla saa mukavaa vaihtelua muuten simppeliin syötävään. Jostain syystä jääkaapissamme on ollut pidemmän aikaa erilaisia chorizomakkaroita. Niistähän se maukas pasta syntyy kuin itsestään. Ruotsin tuliainen, iso möykky Västerbottens ostia, on sekin pian kaapista hävinnyt. Mutta miten ihana ja herkullinen juusto, aivan minun lemppareitani! Tällä juustolla kuorrutimme myös "uunipastan".


- - - - - - - - - - - -


kahdelle

Tarvitset:

spagettia (kahdelle)
punasipuli
chorizomakkaraa
valmista tomaattipastakastiketta
Västerbottens ostia tai parmesaania
koristeluun rucolaa tai basilikaa


Keitä pasta. Suikaloi sipuli ja chorizo. Paista pannulla pienessä tilkassa öljyä.

Lisää tomaattikastike. Valuta pasta ja nostele kastikkeen kaveriksi pannulle. Sekoittele sopivasti sekaisin. Asettele lautaselle ja raasta päälle runsaasti juustoa.

Laita lautaset hetkeksi 200 asteiseen uuniin, pieni hetki riittää. Koristele rucolalla.






tiistai 3. syyskuuta 2013

Aamupalaburrito

Viikonloppuna valmistimme tuhdin myöhäisen aamupalan. Tortillailtamilta jäi muutama superiso lättynen, joten ne loihdittiin seuraavan aamun appeeksi. Täytteeksi aamupalaburritoon Jenkeissä käytetään munakasta, peruna-sipulipaistosta sekä paistettua pekonia tai makkaraa. Variaatioita toki löytyy ja niistä poimittiin meidän perheen makuun oma versiomme.


- - - - - - - - - - - - - -


kahdelle

Tarvitset:

2 isoa tortillaa
3 keskikokoista perunaa
1 sipuli
pala vihreää paprikaa
1-2 vihreää tuoretta jalopenoa
1 paketti Amerikan pekonia
3-4 munaa
loraus ruokakermaa
suolaa, pippuria

Tarjoiluun kermaviiliä tai ranskankermaa, salaattia, tuoreita vihanneksia.


Kuutioi pekoni ja paista pannulla rapeaksi. Kaada peksut talouspaperin päälle valumaan, jätä tilkka rasvaa perunanpaistoon.

Kuutioi peruna, sipuli, paprika ja jalopenot. Espanjalaiset jalopenot ovat mietoja, maistele. Voit käyttää raakaa perunaa, paistoaika on näin ollen aika pitkä, joten esimerkiksi edellisen päivän keitetyt potut sopivat mainiosti. Paista raakoja perunakuutioita ensin puolikypsäksi asti ja lisää sitten muut vihannekset. Jos käytät kypsää pottua, voit lisätä kaikki yhtäaikaa pannulle. Paistele kunnes kypsiä, mausta jos tarpeen. Siirrä sivuun.

Riko munien rakenne rikki, lisää loraus ruokakermaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista pannulla kokkeliksi. Jätä mieleisesi kypsyys.

Täytä burrito. Tortillalätyn sisään perunapaistosta, munakasta ja pekonimurua. Taittele tortilla paketiksi sulkien kaikki sivut tiiviisti. Paista pannulla kaunis väri.

Tarjoile raikkaan salaatin ja kastikkeen kanssa.